maanantai 15. maaliskuuta 2010

Mikroduunista miljoonabisnes

5tmikroduuni Muutama sana Mikroduunista |Suomessa on noin 310 000 yritystä. Niistä vain 105 on yli tuhannen henkilön firmoja, kun taas alle viiden henkilön mikroyrityksiä on peräti 272 000.

Tervehdys Kauppalehden blogaajille ja lukijoille. En ole ehtinyt tänne pitkään aikaa. Ehkä lumityöt ja muut askareet ovat toimineet aikavarkaina, mutta pitää silti välillä kirjoitella jotain aurinkoisesta Loviisasta.

Mikroduuni on ollut tapetilla innovaatiojunan spin-offina ja mietimme aihepiirin jatkokehittämistä viimeksi Sitrassa 3.3.2010. Lisää tietoa löytyy tästä blogista. Aiheesta keskustellaan myös Qaikussa.

Jos Suomen 1 405 000 toimihenkilöä käyttää iltaisin 10 minuuttia omaa aikaa työsähköposteihin vastaamiseen, se tarkoittaa yhteensä 53 092 500 ilmaista työtuntia vuodessa.

Muunnan tuon yllä olevan lukusarjan mikroduuniksi. Kuvitellaan, että toimihenkilöiden työtaakasta löytyy saman verran 10 euron arvoisia mikroduunipätkiä, joiden ostaminen nykysysteemeillä ja käytännöillä on liian vaikeaa, silloin tämä kaava johtaisi yli puolen miljardin euron bisnekseen.

Jos jokaisesta yrityksestä irtoaisi tonnin edestä mikroduunia vuodessa, silloin 310 000 000 euroa liikevaihtoa. Tonni vuodessa tarkoittaisi alle satasen mikroduuniostosta kuukaudessa.

Näillä laskelmilla yritän avata mikroduunimysteeriä. Pätkä- ja paskaduuneista on puhuttu 1990-luvulta alkaen. Miltä tuntuisi työn pilkkominen vielä pienempiin palasiin? Japanissa on kehitetty GPS-karttajärjestelmiä, jotka mahdollistavat mikroduunien tarjoamisen ja ostamisen kännykän avulla ja mobiilisti.

Toimiakseen systeemiltä edellytetään verojen, tel-maksujen, vakuutusten ja muiden lisukkeiden hoitoa yhdellä painalluksella. Helppoutta haetaan, onko kellään idiksiä tähän liittyen?

Ei kommentteja: