Suomen tuulivoimatuotanto on tarkoitus nostaa 2 000 megawattiin vuoteen 2020 mennessä, kun EU velvoittaa lisäämään uusiutuvan energian osuuden 38 prosenttiin kulutettavasta energiasta. Tavoite edellyttää tuulivoiman 20-kertaistamista nykyisestä.
- Tuulivoimaa pitäisi rakentaa isommissa kokonaisuuksissa, jolloin suuruuden ekonomia tuo etuja sekä investointikustannuksiin että voimaloiden ylläpitoon
- Suuruuden kautta laskee myös tuulisähkön hinta
Tästä kehittyy kiinnostava aasinsilta luotettavuuteen, kunnossapitoon, vikapuihin ja kokonaisluotettavuuteen. "Tuulivoima on kannattavin vaihtoehto uusiutuvan energian lisäämisessä", sanoo Teknologiateollisuuden asiantuntija Patrick Frostell.
- Tuulivoimaloiden rakentaminen työllistää Suomessa 3 000 työntekijää
- Alalla toimii parikymmentä yritystä valmistajista konsulttitoimistoihin
- Alan liikevaihto on 500 miljoonaa euroa
- Tuulivoimakapasiteetti kasvaa 30 prosentin vuosivauhdilla
Winwind Oy työllistää suoraan 150 ihmistä ja Loviisan kokoonpanotehtaalla 50 henkilöä. Yrityksen johto odottaa vuodelle 2008 liikevaihdon kaksinkertaistumista 100 miljoonaan euroon. Kova kasvu ja kansainvälistyminen ovat pitäneet yhtiön tuloksen miinukselle. 70 % Winwindeistä menee tällä hetkellä vientiin. Tärkeimpiä vientimaita ovat Viro ja Tanska.
Euroopassa suurimmat markkinat ovat
- Tanskassa
- Saksassa
- Espanjassa
Loviisassa viidenkymmenen hengen voimalla toimiva WinWind rakentaa yhden ja kolmen megawatin tuulivoimaloita. Tulevaisuuden haasteena on myllyjen sijoittaminen "sadan metrin korkeuteen" ja tehon nostaminen viiteen megawattiin per mylly. Alalle on tärkeää saada uusia toimijoita ja kasvattamaan alihankintaverkostoa. Komponenttivalmistuksessa Suomessa on merkittävää osaamista:
- ABB
- Moventas
- Switch
Yritys on joutunut itse kouluttamaan henkilökuntansa, mutta arvatenkin "kapealla toimialalla toimivalle yritykselle rekrytoinnissa on ollut välillä ongelmia".
Suuria pelureita kiinnostavat volyymit ja pitkäjänteisyys. Winwind arvioi, että sillä riittää muskeleita ottaa osan kasvavista kotimarkkinoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti