torstai 31. tammikuuta 2008

Kirjoittajan leipä on kapeaa

OHJEITA KÄSIKIRJOITUKSEN LÄHETTÄJÄLLE

Käytännön ohjeet löysin Like Kustannus sivuilta

1. Lähetä käsikirjoitus postitse

Vastaanotamme vain kirjoituskoneella tai tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitettuja käsikirjoituksia. Kopioi tai kirjoita teksti yhdelle puolen paperia ja jätä riittävät rivivälit ja marginaalit. Runokokoelmissa asettele kullekin sivulle yksi runo. Älä niittaa sivuja yhteen äläkä laita käsikirjoitusta kansioon, paperinippu sellaisenaan kuoressa on helpoin käsitellä.

Helge: Monet siis vielä kirjoittavat paperille. Oletin, että kirjoitukset pyydetään sähköisessä muodossa.

Postitusosoite:

Like Kustannus Oy
Kaunokirjallisuus / Tietokirjallisuus
Liisankatu 16
00170 Helsinki

Helge: Minulla ei ole mitään valmista tavaraa paitsi blogit, mutta pitäisikö kirjoittaa myös paperilehtiin?

2. Älä lähetä alkuperäismateriaalia

Emme palauta käsikirjoituksia. Älä siis lähetä alkuperäismateriaalia, vaan kopiot.

Helge: Paperinivaskaan viitataan.

3. Käsittelyaika

Käsittelyaika vaihtelee tällä hetkellä muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen. Jotta pystyisimme toimimaan nopeammin, emme vastaa käsikirjoituksia koskeviin puhelin- ja sähköpostikyselyihin. Jokainen teksti kirjataan ja käsitellään vuorollaan ja päätöksestä lähetetään ilmoitu.

Yleisiä ohjeita

Helge: Tämä viittaa tietenkin kirjan kustantamiseen...


Käsikirjoituksen viimeistely

Hutaisten koottu materiaali ei puhuttele kustantajaa, joten puntaroi tarkkaan, onko käsikirjoituksesi julkaisukelpoinen ilman perustavia muutoksia. Kirjoituskurssin harjoitustyöt nipussa, muutama runo tai gradu sellaisenaan ei ole valmista materiaalia. Kustantaja haluaa nähdä, että olet kykenevä laatimaan viimeistellyn käsikirjoituksen.

Helge: Blogeissa voin hutaista kasaan nopeita kommentteja.

Kirjoituskilpailut ovat hyvä keino harjoittaa kirjoittamista, mutta harvasta kilpailusta saa palautetta. Myöskään kustantamomme ei tarjoa arvostelupalvelua. Jos haluat tekstiisi objektiivisen lukijan näkökulman ennen sen tarjoamista, käytä arvostelupalvelua, mene kirjoittajakurssille tai hanki ateljeekriitikko. Maksullista arvostelupalvelua tarjoaa esimerkiksi Nuoren Voiman Liitto.

Helge: Palautetta ei juurikaan tule blogienkaan kautta.

Lähetä käsikirjoitus kustantajalle niin valmiina kuin mahdollista. Jos kuitenkin jälkeenpäin huomaat hätiköineesi, muokkaa tekstiä eteenpäin vastausta odottaessasi. Kirjaa pitää aina joka tapauksessa editoida, joten pienet yksityiskohdat eivät vaikuta julkaisupäätökseen.

Helge: Valmista ja lopullista, blogissa saa sooloilla, muokata ja mutustella asioita.

Kustantamon valinta

Tutki Liken tuotantoa ja lähetä käsikirjoituksesi meille, jos olet sitä mieltä, että se sopii linjaamme ja julkaisuohjelmaamme. Esimerkiksi lasten- ja nuortenkirjallisuutta Like ei julkaise.

Helge: Eihän minulla ole mitään selvää teemaa.


Saatekirje

Käsikirjoitus tarvitsee saatekirjeen, joka sisältää yhteystietosi. Lisäksi siinä on hyvä lyhyesti esitellä käsikirjoitusta sekä taustaasi kirjoittajana. Markkinointi-ideatkaan eivät ole poissuljettuja. Kirjeen suosituspituus on 1 sivu. Mukaan voit liittää luettelon mahdollisista aiemmin julkaistuista teoksistasi.

Helge: OKAY, näin pitää menetellä.


Julkaisuprosentti

Vain ani harva saa ensimmäisen käsikirjoituksensa läpi. Kustantamoille lähetetään moninkertainen määrä käsikirjoituksia julkaistaviin verrattuna. Like saa vuosittain yli 1 000 kirjaehdokasta, joista alle prosentti julkaistaan.

Helge: On niillä lukemista.


Omakustanteen mahdollisuus

Jos et kaikesta yrittämisestä huolimatta saa kirjaasi julkaistua, harkitse omakustannetta. Laadukas omakustanne saattaa auttaa kustantajan löytämisessä.

Lykkyä tykö!

Helge: Bloggaaminen jatkuu, halusin tutustua ohjeisiin ja kommentoida niitä omasta näkökulmasta. Ehkä palaan tähän aiheeseen.



Ei kommentteja: