perjantai 11. tammikuuta 2013

Mikrotyötäkin tarvitaan: EU:ssa 26 miljoonaa työtöntä

2011-10-12 15.20.13
KUVA: “Kassan kautta” - Helge V. Keitel, Sotkamo, Finland (2011)

Euroalueen työttömyys nousi marraskuussa (2013) 11,8 prosenttiin: 18,8 miljoonaa ihmistä on vailla työtä yhteisvaluutta-alueella. Koko unionin työttömyys pysyi 10,7 prosentissa, mutta ylitti ensimmäistä kertaa 26 miljoonan työttömän rajapyykin.

Pohjoismaissa on parisenkymmentä miljoonaa asukasta. Joten meidän on lisättävä joukkoon Benelux-maat, jotta tilaston edellyttämä määrä lähentelisi viittäkymmentä miljoonaa. Lisään rakennekuvausyhtälöön varmuuden vuoksi vielä kaikki Baltian maat. Ja kuvitelkaa: yhdelläkään ihmisellä ei olisi noissa maissa duunia. Sitä nuo luvut tarkoittavat.

Vaihtoehdoksi tarjoan Ranskaa, jossa asuu yli viisikymmentä miljoonaa ihmistä: ei ainuttakaan työpaikkaa!! Näin karmealta EU:n työllisyystilanne näyttää. Ja työttömyysongelma kriisimaissa pahenee edelleen, kun valtiot joutuvat leikkaamaan hyvinvointipalveluista tullakseen toimeen. Mikä tarkoittaa, että eivät saa halpakorkoista lainaa entisten lisäksi.

Velkaa on otettu velan katteeksi, hyvinvoinnin varmistamiseksi ja rakenteiden vahvistamiseksi. Tätä peliä on jatkettu monta vuosikymmentä. Uutta uljasta Eurooppaa on rakennettu, niin kuin huomista ja velanmaksupäivää ei olisi, ja nyt pähkäillään ihanaa rakennelmaa, joka tuottaa huonosti, joka myy kehnosti ja jossa velka on aina vieraanamme.

Kansalliset hyvinvointijärjestelmät ovat menettäneet selvästi kykyään turvata kotitalouksien tuloja kriisin vaikutuksia vastaan. Pienet pikavipit eivät enää pidä kansakuntia pystyssä; mikrovaltioittenkin on pakko ottaa täppää lainaksi miljarditolkulla.

Vuodelle 2013 kehityksen ennakoijat eivät näe juurikaan valonpilkahduksia. Jäsenmailta toivotaan uudistuksia työmarkkinoille ja hyvinvointipalveluihin. Miten velat maksetaan ja hyvinvointi taataan, jos suuri osa kansalaisista potkivat kiviä kilometritehtaalla? 

Ekonomistit uskovat Euroopan työttömyystilanteen pahenevan. Euroalueen työttömyys saattaa nousta 2014 alussa jopa 12,5 prosenttiin. Kuka keksii, missä miljoonissa työttömyysluvut ovat vuoden kuluttua?
Jotain pitäis tehrä!

Ei kommentteja: