lauantai 9. elokuuta 2014

Provencen Herkut

RANSKA – Leslie Forbesin kirjoittaman kirja “Provencen Herkut” julkaistiin 1987. provherkutSuomalainen käännös painettiin WOSY:n toimesta vuonna 1991 ja vuosi sen jälkeen Suomen talous vaipui syvään lamaan.

1987 on minulle tärkeä vuosi. Muutin elämäni suuntaa ratkaisevasti. Pari vuotta myöhemmin muutimme Ranskaan.

Ostin tämän kirjan 8.8.2014 Sotkamon kirjaston kirppishyllystä eurolla.

Kauniisti kuvitetulla kirjalla ei enää ollut arvoa kunnankirjastossa, mutta minulle ja Irjalle kirja oli täynnä ajankohtaisia herkkuja ja nostalgisia makupaloja.

Painettiinko tämä kirja vielä Porvoossa? Missä vaiheessa käynnistyi kunniakkaan kirjapainon alasajo?

Selvitän kohtalon, kun syvennyn 1980-luvun kokemuksiin ja saloihin.

Ensimmäinen Ranskan kotimme oli Alsacessa. Ammerschwirissä vietimme monta tärkeää vuotta, kunnes markan devalvointi pakotti muuttamaan takaisin Suomeen. Tulimme lamaantuneeseen maahan, pinnistelimme muutaman vuoden ja palasimme Ranskaan uusin voimin ja uusiin kohteisiin.

Provencelaiset ovat mukautuvaista joukkoa ja ovat ottaneet hyödyn irti vieraista valloittajista, jotka heidän maataan ovat asuttaneet parin viime vuosituhannen aikana.

Kreikkalaisilta, jotka saapuivat vesiteitse ja perustivat v. 600 eKr. Massalian eli Marseillen, he saivat tuomisena oliivin. Lyhyessä ajassa he oppivat valmistamaan siitä öljyä, jonka laatu päihitti reippaasti alkuperäisen tuotteen.

Myöhemmin saapuivat marssien roomalaiset, jotka jättivät syvemmät jäljet kuin kreikkalaiset. Roomalaiset rupesivat jopa kutsumaan Provencea provinssikseen, Provenciaksi. Roomalaisten perua on provencelaisten viehtymys oudolla tavalla maustettuihin kastikkeisiin. Ne antavat ruoalle kirpeän, väkevän ja maanläheisen säväyksen, jollaista ei ole muissa ranskalaisruuissa.

Anjoviksesta,oliiviöljystä, etikasta ja valkosipulista tehty paksu tahna tuo mukaan enemmän kuin tuulahduksen roomalaisesta, kalan kanssa tarjotusta aarum-nimisestä kastikkeesta, johon ympättiin kaikkea mahdollista sinapin siemenestä alkaen.

Sitä vastoin provencelaisten tapa tarjoilla runsain mitoin pieniä vihannesalkupaloja lienee peräisin Espanjan maureilta samoin kuin mieltymys sahramiriisiin perunoiden asemasta.

Lähetä kommentti