tiistai 11. toukokuuta 2010

Miten Ruotsissa menee?

maj11_2010 084 Tyhjät puheet eivät poista työttömyyttä, kirjoittaa Aftonbladet 29.4.2010. Suomi elää metsässä ja prosentuaalisesti entistä vähemmässä määrin Nokiasta. Ruotsi menetti Volvon ja Saabin. Meillä on vielä Fazerin sininen ja Marimekko.

Ruotsissa työttömyysaste on yli yhdeksän prosenttia. Olemme tässä suhteessa lähes tasaväkisiä. Ruotsissakin työttömyyden painopiste on nuorissa työnhakijoissa. Moni ruotsalaisnuori ei keksi, mitä kohtaa työkokemus pitäisi kirjoittaa CV:hen.

Vuonna 2008 Nokia siirsi tuotantoaan Saksan Bochumista Jucu de Susiin, Romaniaan. Se ei kuitenkaan pelastanut maailman suurinta kännyköiden valmistajaa. Siirron ideana oli ilmeisesti etabloituminen entisissä SEV-maissa. Nokia menestyy Afrikassa, Aasiassa, Kiina on tärkeä markkina, Itä-Euroopan osuus on ilmeisesti kasvussa.

Pohjois-Amerikka ei ole koskaan kuulunut Varsovan-liittoon ja tämän takia Nokia ei ole keksinyt keinoa nationalististen jenkkien sielujen voittamiseksi. iPhone killeriä Nokia ei ole pystynyt esittämään. Uskon, että siihen tarvitaan vähintään viisi vuotta lisäaikaa.

Ruotsi etsii itseään. Heidän metsä- ja sahateollisuus pärjää paremmin kuin havupuuhun tukeutuvat suomalaiset metsäjätit - ja pk-yritykset. Sony-Ericsson on huonommassa kunnossa kuin Nokia, joten ylpeillään Nokialla, joka tekee odottamattoman epädramaattisia muutoksia yritysjohdossa.

Lähetä kommentti