tiistai 4. elokuuta 2009

Miksi investointipankit takovat miljardeja? | Taloussanomat

Ollaanko jo menossa parempaan suuntaan? Metsäyhtiö UPM teki vain vähän tappiota viimeisen neljänneksen aikana. Kuvassa on Finnforestin Kuningaspalkki. Alkaako mekaanisen puun vienti kohta vetää?

Miksi investointipankit takovat miljardeja? | Taloussanomat: "Ensimmäinen lehden kirjaama syy on osakkeiden ja raaka-aineiden hintojen nousu.

Investointipankeilla on jopa satoja työntekijöitä ostamassa ja myymässä osakkeita, velkakirjoja sekä raakaöljyn ja kaasun tapaisia raaka-aineita. Kun kaupattavien kohteiden hinnat ovat nousseet, mahdollisuudet voitontekemiseen ovat myös kasvaneet.

Tämäkö viittaa rakentamisen ja investointien elpymiseen?

Guardianin mukaan toinen syy rajuihin voittoihin on kilpailun vähentyminen. Rahoituskriisi on upottanut joitakin investointipankkeja, ja kilpailun vähentyminen merkitsee, että pankit voivat periä asiakkailtaan aiempaa suurempia palkkioita.

Syntyykö tulos paremmilla marginaaleilla?

Yritykset ja valtiot yrittävät kerätä aiempaa enemmän rahaa velkakirjoja myymällä, mikä tietää lisää töitä investointipankeille.

Eli myydään vain "paperia".

Neljäs syy voittojen takana ovat valtioiden toimet markkinoiden rauhoittamiseksi viime syksyn kaaoksen jälkeen. Valtiot ovat tukeneet pankkien toimia lukuisin tavoin, ja lisäksi pankit tietävät, että niitä ei päästetä kaatumaan.

Tuet!

Viidenneksi syyksi Guardian listaa uudet kirjanpitokäytännöt, jotka auttavat pankkeja piilottamaan luottokriisin todelliset vaikutukset. Uusien sääntöjen ansiosta pankkien ei enää tarvitse kirjata kaikkia surkeita omistuksiaan taseeseen päivän hinnan mukaan."

Surkeat tasesudenkuopat piiloon.
Lähetä kommentti