torstai 8. marraskuuta 2007

Tekniikka&Talous: Netillä on synkätkin puolensa

Helge: Internet on väline, jota kautta kulkee niin hyviä kuin huonoja viestejä. Jokelan tapaus tekee tänään hiljaiseksi. Maailman huomio kohdistuu suomalaiseen lintukotoon. Miten tämä oli mahdollista? Miten Pisa-tutkimuksen mallioppilas (suomalainen koulujärjestelmä) ajautui tähän? Miksi kehitystä ei huomattu? Vihjeistä ei ollut puutetta. Läheiset ystävät huomasivat lehtitietojen mukaan muutoksen. Rehtoriakin varoitettiin.

Tekniikka&Talous: Netillä on synkätkin puolensa: "Internet-uutisointia tehostivat vielä epäillyn koulusurmaajan ennen hirmutekojaan Youtube-verkkosivuille koko maailman nähtäväksi lataamat omat maailmankäsityksensä, pahanolonsa ja perustelut teolleen. Näistä viesteistä näkyi myös yhteyksiä ja ihannointia vastaaviin häiriintyneisiin tekoihin ja tekijöihin.

Maailmanlaajuisella, nopealla ja kritiikittömällä tiedonvälityksellä on siten synkkäkin puolensa. Sadoista miljoonista internetin käyttäjistä löytyy kyllä hengenheimolainen, oli sitten ajatusmaailma kuinka kieroutunut tai yhteiskunnan kaikkia normeja vihaava. Jos joku laittaa pomminteko-ohjeet internetiin, niin pian löytyy joku ohjeiden soveltaja ja levittäjä. Kirjeiden ja puhelimen aikana oli paljon vaikeampaa löytää samalla tavoin vinksahtaneita yhteisiä tuhosuunnitelmia jalostamaan. Internet on kuitenkin tullut jäädäkseen.

Avoimuuden mukanaan tuomia negatiivisia puolia vastaan pitää valmistautua muilla tavoin. Erilaisuutta pitää pystyä hyväksymään, mutta toisaalta pitää myös rohjeta puuttumaan ympärillämme lisääntyvään pahoinvointiin. Tehokkuutta ylistävässä yhteiskunnassakin on oltava aikaa pysähtyä välillä kysymään Mitä sinulle todella kuuluu?"


Lähetä kommentti