tiistai 2. lokakuuta 2007

Tietoviikko: Taas maksetaan mielikuvista

Helge: Olemmeko matikkamatkalla uuteen talouteen? Kysymys tuntuu aiheelliselta. Tällä kertaa myös suomalaiset ehtivät Nokian vetämänä leikkiin mukaan. Kymmenen miljardia Facebookista on huikea hinta. Sosiaalinen media istuu kuitenkin meissä luissa ja ytimissä. Onko maailma aidosti muuttunut uudenlaiseksi? En epäile sosiaalisen median voittokulkua, vaikka olisi viisasta tässä vaiheessa esittää kriittisiä lausuntoja tulevien romahdusten varalle?

  • Maailma pysyy aloillaan
  • Ehkä autojen käyttö vähenee
  • Lentäminen voi laskea
  • Energian käyttö vähenee
  • Kommunikoimme tulevaisuudessa verkossa

Tietoviikko: Taas maksetaan mielikuvista: "Viimeisen viikon yrityskauppauutiset tuntuvat jotenkin niin tutuilta. Eihän siitä ole vielä kymmentäkään vuotta, kun viimeksi saimme lukea vastaavanlaisia. Ja kuinkas sitten kävikään? Jokainen meistä muistaa uuden talouden ja uuden talouden internetyritykset, joiden markkina-arvot nousivat pilviin.

Väliäkö sillä, että niiden liiketoimintaideat ja ansaintamallit saattoivat levätä hyvinkin huteralla pohjalla. Silti niiden osakkeet kävivät kaupaksi kovaan hintaan niin toisille yrityksille, yksityisille piensijoittajille kuin isoille institutionaalisille sijoittajillekin. Ja kaikki polttivat näppinsä pahan kerran. Mutta onko niin, että ihmismuisti on vain niin kauhean lyhyt. Ja että historia toistaa vääjäämättä itseään.

Viime viikolla Wall Street Journal käynnisti huhumyllyn, jonka mukaan Microsoft havittelee Facebook-verkostoitumispalvelua. Yhdestä internetin suosituimmasta yhteisöpalvelusta saattaa olla kiinnostunut myös Google. Mahdollinen tarjouskilpailu saattaa nostaa Facebookin markkina-arvon lähelle 11 miljardia euroa.

Se on paljon rahaa se, kun ajattelee, että yhtiö arvioi tämän vuoden liikevaihtonsa kasvavan vajaaseen 110 miljoonaan euroon, josta voittoa tulee parisenkymmentä miljoonaa. Kyse ei kuulemma kuitenkaan ole oikeasta arvosta vaan Facebookin mielikuvitu"
Lähetä kommentti