maanantai 13. marraskuuta 2006

USA:n talot liian kalliita

Vaalit on pidetty, demokraatit pääsivät niskan päälle ja pakottavat Bushia miettimään keinoja Irakista irtautumiseksi. Täällä meillä katseet harhailevat USA:n talousluvuissa. Tuloskauden lähestyessä loppuaan markkinoiden huomio alkaa jälleen kiinnittyä Yhdysvaltojen talouskehitykseen. Keskeinen kysymys on, nähdäänkö niin sanottu pehmeä lasku, vai ajautuuko maailman suurin talousmahti taantumaan tai jopa lamaan?

Lama vaikuttaisi Eurooppaan puolen vuoden viipeellä. Miten syvälle surkeuden suohon asuntomarkkinat sukeltavat? Sitä ei vielä tiedetä, pelätään pahinta ja toivotaan parasta: että homma pysyy hanskassa. Kodinrakentajien heikot tulokset ovat nostattaneet hikeä taloustarkkailijoiden otsalle. Luksustalojen rakentajat eivät enää tee tulosta. Uusien kotien kysyntä laskee ja hintoja pudotetaan yhä voimakkaammin. Rakentajien katteet ropisevat. Rakentamisen hiipuminen vaikuttaa myös työllisyyteen ja sitä kautta kulutuskysyntään. Kuluttajilla on hirveitä määriä velkaa ja jos työllisyys heikkenee, tulot alenevat, ei ole varaa maksaa ylisuuria asuntolainoja.

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen varoitteli suomalaisia samasta ongelmasta. Sampo Pankki luopui varmuuden vuoksi peruspankkitoiminnasta, kokosi rahaa kassaansa ja johdolla on nyt hyvät edellytykset miettiä uusia siirtoja. Yritysten rahoittaminen saattaa olla Sammon kiinnostuksen kohteena. Ketkä suunnittelevat kasvua kotimaassa tai naapurilähiöissä?
Lähetä kommentti