torstai 24. marraskuuta 2016

Kainuun tulevaisuus on jälleen metsässä

Kainuun metstäbiotalouden kasvuohjelmassa on kartoitettu maakunnan mahdollisuudet. Kasvuohjelman tavoitteena on 1 300 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Kantavana ajatuksena on, että Kainuusta voidaan hakata huomattavasti nykyistä enemmän puuta. Lisäksi puu pitää pystyä jalostamaan omalla alueella nykyistä pidemmälle.

Kainuussa pyritään olemaan kärkijoukoissa, jotta mahdollisuudet eivät mene ohi suun.

Arvio Kainuun kestävästä hakkuusta on 4,8 miljoonaa kuutiota vuodessa. Maakunnan metsät kasvavat tällä hetkellä 6,9 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Nyt vuosittainen hakkuumäärä on kolmen miljoonan kuution tienoilla. Metsien käyttöä on mahdollista lisätä 50 prosentilla. Tällä hetkellä Kainuun metsäkauppaa hidastaa pieni kysyntä ja alhaiset hinnat.

Paltamoon suunniteltu biotuotelaitos lisäisi paikallista kysyntää 2,5 miljoonalla vuosittaisella kuutiolla.

Kainuussa vuosittain hakatusta kolmesta miljoonasta kuutiosta jää maakuntaan jalostettavaksi 1,2 miljoonaa kuutiota puuta. Aluetalouteen jää vain murto-osa puun potentiaalisesta arvosta.

Paltamon biotuotetehdas olisi keskeinen lisäarvon tuoja, sillä suunnitelmana on tehdä sellusta mm tekstiili- ja komposiittiteollisuuden tuotteita.

St1:n Renforsin Rantaan suunniteltu 50 miljoonan litran bioetanolia vuodessa tuottava tehdas  sopisi aluetalouden kehittäjien kaavailuihin kuin nenä päähän.

Oletuksena on myös, että Kuhmon Kantolan alueesta kehittyy johtava puurakentamisen keskittymä ja Kainuu profiloituu biotalouden mallimaakunnaksi.

Oulun yliopisto suunnittelee Kajaaniin biojalostuksen professuuria, joka toisi Kainuuseen professorin ja 3 - 4 henkisen tutkimusryhmän.

Paikallista tutkimusta on tulossa Kainuun kärkialalle, jos rahoitus saadaan kerättyä.

Lähde: KS 10.11.2016



'

Ei kommentteja: