perjantai 26. kesäkuuta 2015

Puurakentamisen ja -sisustamisen etujen hyödyntäminen


Metsäteollisuustuotteet muodostavat jälleen merkittävän osan Suomen viennistä.

Puurakentamisen ja -sisustamisen edut ja hyödyt jäivät suomalaisilta sivuun mobiili- ja ICT-buumin suuruudenaikoina, mutta mekaaninen puu tekee näkyvää paluuta. Puu on ekologinen, se hengittää ja sillä voidaan vaikuttaa sisäilmaan, puu on kaunis ja ilmeikäs materiaali.

Ympäristöystävällinen puurakentaminen vähentää huomattavasti päästöjä. Puusta rakentamisen perinteet ovat Suomessa pitkät, mutta voisimme edelleen ottaa oppia muilta puurakentamisen suurvalloilta. Oikein oivallettuna puurakentaminen tuo tulevaisuudessa paljon kaivattua mannaa Suomelle.

Puurakentaminen on nouseva trendi Euroopassa. Puu antaa muun muassa mahdollisuuksia muutta nykyisten elementtitalojen karua ilmettä kiehtovammaksi. Suunnittelijoilla on hyviä, raikkaita ideoita, jolla puusta saadaan lisätuloja; samalla parannamme asumisen tasoa.

Nykyaikaisilla menetelmillä puukerrostalosta saadaan paloturvallinen. Puurakentamisen kilpailukyky on myös parantunut. Vuoden 2014 lopulla Suomessa oli rakenteilla noin 450 puukerrostaloa.

Tehdasvalmistettu asuinhuoneisto on äänieristyksellisesti ja teknisesti oma yksikkönsä. Parvekkeiden lasipinnat suojaavat puurakenteita ja -pintoja, päätysivujen erillisinä tehtävä puuverhoilut voidaan tarvittaessa helposti huoltaa ja vaihtaa. Kerrostaloissa porrashuoneiden pinnat ovat palosuojattua liimapuupaneelia.

Puukerrostalorakentaminen on selvässä kasvussa, mutta kasvukipuja on toimialalla ollut monta vuosikymmentä. TEM:in metsäalan strateginen ohjelma linjasi muutama vuosi sitten, että lähivuosien tavoitteena on rakentaa puukerrostaloja kymmenen kertaa enemmän.

Kesällä 2015 voimme Vantaan asuntomessuilla ihailla Euroopan korkeinta puukerrostaloa. Tuhansia asuntoja on vireillä, moni puhuu innoissaan puurakentamisen buumista. Kannatan kehitystä lämpimästi.
Lähetä kommentti