perjantai 18. lokakuuta 2013

Eespäin, eespäin tiellä taistojen | Ajatuspaja Libera

Päättäjät uskovat BKT:n kasvun pelastavan kansantalouden, minkä takia ei mitään todellista tarvitse tehdä. Historian saatossa BKT onkin kasvanut reippaasti juuri teknologisten innovaatioiden ansiosta.


Pienet lapset uskovat joulupukkiin. Päättäjien joulupukkina ovat startupit, energiatehokkuus, cleantech (puhdas teknologia), robotisaatio tai joku sellainen, mistä ei ole vielä aavistustakaan.

Vaikka BKT reaalihinnoin kasvoi suuren laman jälkeen vuosina 1995-2007 keskimäärin 3,9 % vuodessa, Suomen valtio velkaantui kun huomioidaan valtion omaisuuden myynnistä saadut myyntitulot. Vuonna 2007 alkaneen uuden laman jälkeen BKT on edelleen alemmalla tasolla kuin viisi vuotta sitten, vaikka julkinen velka on lisääntynyt yli 40 miljardia euroa.

Automaatio ja internet ovat vieneet kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja vievät jatkossa kiihtyvään tahtiin. Työn korkea hinta Suomessa on vienyt työpaikkoja Viroon, Kiinaan ja Intiaan. Tämä siirtyminen jatkuu.

 Tietoliikenneyhteyksien tehokkuuden takia suomalaisten aiemmin tekemät palvelut tehdään nyt halvemmissa maissa. Valtion suomenkielisiä palveluja toteutetaan nyt Espanjan Aurinkorannikolla.

Röntgenkuvien ja näytteiden tutkiminen voidaan tehdä paljon halvemmalla Intiassa kuin Suomessa, eikä palvelun nopeudessa ole eroja.

Joskus maapallon pyöriminenkin tehostaa työpaikkojen katoamista: Suomessa illalla otetut näytteet voidaan tutkia Suomen yön aikana Intiassa ja tiedot ovat aamulla suomalaisten lääkärien käytössä.

Eespäin, eespäin tiellä taistojen | Ajatuspaja Libera

Lähetä kommentti