torstai 30. toukokuuta 2013

Mini- ja mikrotyö Saksassa


Helge: Miten mikro- ja miniduuni etenee Suomessa?  Linkin takana olevassa blogissa kerrotaan Saksan-mallin hyvät, pahat ja rumat.

Ulkomaat Saksan työllisyysluvut ovat koko Euroopan ihailun aihe. Korkean työllisyyden taustalla on kuitenkin eräänlainen työmarkkinoiden vääristymä, kertoo talouslehti Wall Street Journal.

Helge: Saksa oli Euroopan sairas mies muutama vuosi takaperin, mutta nyt vienti vetää, kauppa käy ja kilpailukyky on kohdallaan.

Lehden mukaan lähes viidennes Saksan työssäkäyvistä, noin 7,4 miljoonaa ihmistä, työllistyy niin sanotun ”minityön” avulla. Nämä osa-aikatyöläiset tienaavat korkeintaan 450 euroa kuussa, mutta saavat palkkansa verottomana.Helge: Työnantajajärjestöt ovat meillä ajaneet Saksan mallia. Oikeisto kannattaa ja vasemmistopuolueet haraavat vastaan.

Minityöstä on tullut työnantajien suosima hitti, sillä se pitää palkkakustannukset alhaisina ja mahdollistaa työvoiman maksimoinnin esimerkiksi ruuhka-aikoina. Minityöläisen tuntipalkka on usein vain 5–10 euroa, ja myöskään minityöläisen edut eivät vastaa normaalin työntekijän etuja.

Helge: Kokonaiskuva on edelleen hämmentävä. Mallin myönteisistä vaikutuksista on puhuttu paljon, mutta kielteiset näkökulmat eivät ole olleet yhtä paljon esillä.


Lähetä kommentti