tiistai 4. syyskuuta 2012

Mikroduuni näyttää hyvältä pakkauksessa

feb19_2011b044

KUVA: Helge V. Keitel, Sotkamo (2011)

Mikroanalyysi avaa silkki- / kultalangoilla köytettyjä näkymättömiä solmuja. Juttelin tänään tutun kanssa Kiinassa tehdyistä Fiskarsin saksiklooneista, jotka näyttävät hyviltä pakkauksessa ja maksavat vain kymmenen euroa; aito keltaperäinen  maksaa paljon enemmän. Kiinalaisella paperia leikatessa jälki näyttää vekkihameelta. Suomalainen haluaisi suhmuroida suoraviivaisemmin. Sukuvika on, jos saksi ei leikkaa!

MIKRODUUNI saattaa profiloitua blogivalikoissani toteutumattomien ja puolivalmiiden ideoiden kaatopaikaksi. Täällä analysoidaan asiallisuus unohtaen juttuja, joita ei vielä ole tai, joista ei koskaan tule yhtään mitään. Näitäkin paikkoja tarvitaan, koska paremmaksi kaikki muuttu, jos emme sotkeudu siihen, miten se tehdään.

Eurokriisin lopputuloksesta ei ole tietoa, mutta Suomi on vielä henkisesti ja taloudellisesti kaukana Pohjois-Koreasta, vaikka usein vertailen maatamme DDR:n esimerkiksi veridopingin, muun douppauksen ja urheilulääketieteen osalta.

Pohjois-Koreassa moni perusduunari näkee nälkää. Herrat sen kun porskuttavat - diktatuurissa. Meillä herrat porskuttavat... jotkut joutuvat asettumaan leipäjonoihin. Kun meni hyvin, kokoomus oli paras puolue monelle rasvanahkaduunarille, demareilla vain bemarit tarjolla, mutta kuvaan ovat astuneet Soinin perussuomalaiset, jotka innostavat uurnille jopa Toyota Mark II omistajia. Mossejen omistajat saattavat kuulua Eliittiin.

Persujen ehdokaskirjo selviää muutaman viikon kuluttua. Joukossa on tuttuja kasvoja.

No, hyvän palvelun yritykset lähettävät varaosia kaukaa ja veloittavat huoltosopimuksella täyden hinnan. Ilmaisia lounaita ei enää ole: ostaja maksaa sopimuksen aikana jokaisesta mutterista täyden hinnan.

Joka ruuvista kassakone sanoo, “kling, kling!”

Sähköpostissa, Faksissa, Prontossa tai Sapissa on hankintajärjestelmän numerokoodi, joka toimii sopimussuhteessa olevien kumppaneiden välisen kaupankäynnin avaajana ja varmistajana. Tilauksen saaminen edellyttää menestyvältä firmalta eskaloitumista systeemiseen rajapintaan, jossa kauppa käy vaivatta ja tarjouspyyntöjä pyytämättä.

Lähes automaattinen rahanteko on kannattavampaa kuin perinteinen ahertaminen ja kaupustelu.

Kauppamatkustajan kuolema oli ajankohtainen kauan sitten. Nyt tehtävän hoitamiseen tarvitaan vain salasana ja oikeus lähestyä suuryrityksen SAPia.

Kiinan talous ei enää vedä: tuloksena on nikkelin hinnan luisuminen lukemiin, joka torppaa maailmalla ja Suomessa kaivosteollisuuden investointeja. Maailman suurin kaivosfirma veti henkselit kymmenien miljardien investointihankkeen päälle.

Suurimmat uraanintuottajatkin istuvat hallitushuoneissaan hiljalleen whiskyä ryyppäillen. Nyt ei ole järkeä tuotannon laajentamiselle. Herrat hyvin tietävät sen. Odotetaan, suunnitelmat jäihin; tyrkkäämme pakastimeen suunnitelmat, jäämme odotammaan parempia aikoja.

Nyt ei isoja investointeja peukuteta.

Suomessa Keivitsan omistajat ovat huokailleet,: pitäisikö kaivos sulkea ja jäädä odottamaan aikoja parempia? Sotkamon Talvivaara näyttää tilinpäätöksessään parinkymmenen miljoonan tappiolukuja ja tuotantovolyymi laahaa. Päästöjen vähentämiseksi pitäisi tehdä viidentoista miljoonan puhdistusinvestointi (ei viittaa Sofi Oksasen Puhdistus-elokuvaan). Entisen ympäristöministerin perheen salkku on muttunut entistä lituskaisemmaksi.

Kiinalaiset pystyvät kopioimaan lähes mitä tahansa. Muistan, kun japanilaisiin suhtauduttiin samalla tavalla. Mitä teemme silloin, kun kiinalaisfirmat keksivät laadun, innovoinnin ja hyvä palvelun?


Silloin Suomessa palataan isovanhempien perinnöksi jättämille pientiloilla sikoja ja lampaita kasvattamaan; EU:n valvontasatelliiteista piittaamatta.Lähetä kommentti