lauantai 16. huhtikuuta 2011

Mikroduunin sovittaminen byrokraattien arkeen

september16_2010 115On helppo arvostella vallitsevia käytäntöjä ja osoitella ongelmia. Blogeissani syyllistyn ajoittain sormella osoittamiseen. Kaapin paikka on usein mielestäni muualla kuin mihin byrokraatit ja viranomaiset sen säädösten mukaan asettavat.

Vaikeampaa on ratkaista epäkohtia luovasti ja antaa käytännöllisiä ohjeita. Mikroduunin yleistäminen massoja työllistäväksi toiminnaksi edellyttää yhteiskunnalta suuria muutoksia.

Pienet tekijäänsä odottavat työt jäävät usein tekemättä, kun hallinnon karkeus ja kankeus torppaa pienten töiden tekemisen, ostamisen ja maksamisen. Ratkaisua on vaikea kehittää maalaisjärjen pohjalta, koska mikroduunin tekijä ja teettäjä saattaa ajautua tietämättään harmaan talouden reviirille.

Yritän tarttua tähän ongelmavyyhtiin kevään ja kesän aikana. Olisiko uudella eduskunnalla ja hallituksella mielenkiintoa tarttua mikroduunia rajoittavien esteiden poistamiseen?

1 kommentti:

Larko kirjoitti...

Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömillä on Suomessa mahdotonta päästä laillisesti työmarkkinoille muuten kuin sellaisten työsuhteiden kautta, joihin he eivät pääse. Kukaan ei palkkaa kauan työttömänä ollutta tyypilliseen kokopäiväiseen työsuhteeseen. Keikkatöiden tekeminen laillisesti taas on mahdotonta, koska työttömän talous ei kestä siitä seuraavaa päivärahan tai työmarkkinatuen maksatuksen katkeamista ja sovitellun päivärahan kierrettä. Koko systeemi on tehty estämään kaikenlainen omaehtoinen aseman parantaminen. En usko, että poliitikot tätä korjaavat, koska eivät edes ymmärrä koko ongelman syvintä olemusta. Tästä saatiin näyttöä jo päättyneellä vaalikaudella mm SATA-komitean työskentelyssä, jossa kaikki vähänkin uudistukselta tuoksahtava tylysti torpattiin.