keskiviikko 13. lokakuuta 2010

San Josen kaivos, Chile

kaivosmies Kaivosmiesten pelastusoperaatio on vaatinut millimetrin tarkkaa suunnittelua, psyykkistä valmennusta, uskon vahvistamista ja hyvän ilmapiirin rakentamista.

Operaatio opettaa meille maan päällä tallaajille kriisinhallintaa ja monimutkaisen yhteistyön johtamista.

Tulemme oppimaan tästä paljon.

Tampereen nettiajan kansalaisyhteiskunta -tilaisuuteen valmistautuessani mietin, miten mikroduunianalyysia voi soveltaa teollisten valmistusvaiheiden analyysissä. Auton tai kännykän valmistuminen koostuu tuhansista tarkkaan mietityistä mikro-operaatioista.

En pääse Businesstreffeille paikan päälle, mutta seuraan BT:tä Sotkamosta etävälineillä. Tulen osana #mikroduuni analysoimaan Chilen pelastusoperaatiota MIKROANALYYSI-työkalua testaamalla.

Saatan saada mielenkiintoisen audiotuetun PPT:n valmiiksi ensi vuoden alkuun. Yritän osoittaa, miten kriisinhallinnan kehittämisessä voidaan hyödyntää sekä mikroanalyysiä että mikroduunia. Tässä hajatelmia aiheen avaamisesta. Kerään operaatiosta aineistoa, kuvia ja näkökulmia syksyn kuluessa ja ilmoitan, milloin mikroanalyysi on esitysvalmiina.

    * ihmiset
    * tekniikka
    * asiantuntijat
    * turvallisuus (Nasa, kaivosteknologia, materiaalit, geologia, lääketiede...)
    * myönteisen ilmapiirin rakentaminen
    * psykologinen valmennus: työn ja levon vuorottelu, johtaminen, hierarkia
    * fyysinen hyvinvointi: ruoka, juoma, liikunta, työ, loukkaantumisten välttäminen
    * viestintä kapeaa kanavaa käyttäen
    * ruoka- ja juomahuolto
    * fyysisen ja psyykkisen kunnon ylläpitäminen
    * ryhmähengen ylläpitäminen
    * roolit: pelastajat, kaivosmiehet, omaiset, media
    * miten pieniä ja suuria ihmeitä tehdään yhdessä #toimeksi

2 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Aivan huippujuttu Helge! Lisää kaltaisiasi ajattelijoita, näkijöitä ja ideamoottoreita Suomeen. Oravanpyörä tappaa sen innovointivoiman, jota niin kiihkeästi peräänkuulutetaan. Ihmisillä pitäisi olla aikaa ajatella ja oivaltaa. Silloin näkisimme esteiden sijaan mahdollisuuksia.

Helge Keitel kirjoitti...

Anne, kiitos kannatuksesta. Innovaatioiden ja tulosten synnyttämiseen tarvitaan hyvää ilmapiiriä ja vuorovaiktusta. Yksin olemme kaikki heikkoja. Supermies ja -nainen -myyttien purkaminen on terveellistä. Chilen kriisinhallinta osoittaa, ettei siellä yksi ihminen kesää tee. Tarvitaan satojen ja tuhansien ihmisten yhteistyötä: silloin syntyy arkipäivän innovaatioita ja selviytymistarinoita. Somettajat ovat oikealla tiellä, mutta kulttuurimme on kauhian nuori. Tuetaan toisiamme, että pystymme horjuen etenemään kohti parempaa ja tasapuolisempaa hyvinvointiyhteiskuntaa.