keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Ilkka Pirttimaa pohtii avoimia rajapintoja ja palvelujen kehitystä

ilepiirtaa

Näin aiheesta käytävä keskustelu jatkui Qaikussa: @visualradio Niin ja joo, ei avoimet rajapinnat + monta palvelua / yksi hyvä portaali tarkoita tienvalintaa.

Toki tuo kannattaisi tehdä niin, että lähtee tekemään megahyvää portaalia, mutta rakentaa siihen avoimet rajapinnat heti lähdössä.

Näin mahdollistetaan innovatiiviset lisäpalvelut

Alkuun ne voivat olla esimerkiksi kimppakyytiä mobiilaitteella tienpäältä - Alustana toimisi tämän yhden pääjärjestelmän tietokannat, tietomallit jne. mutta kyydin tarvitsija (työnantaja) kohtaisi kyyditsijän (työntekijä) ja kaikki tuonne isosti tehdyt hyvitys-/tilitys-/verotus-/ yms. järjestelmät toimisivat läpinäkyvästi taustalla.

Mikään ei estä, että joku sitten rakentaa 10-kertaa helppokäyttöisemmän portaalin samoille rajapinnoille, jolloin alkuperäisen järjestelmän rooli jääkin olla hyvä robusti backend-palvelu.

Miten suuri urakka odottaa mikroduuni-kohtauspaikan rakentajia?

Olin tänään Qaikussa vastailemassa kysymykseesi työmääristä, mutta tuli puhelu ja juttu jäi kesken toiselle koneelle (katson jossain vaiheessa, vieläkö löytyy standbysta). Jotain ideoita siis on liittyen siihen, miten hommaa voisi pilkkoa pienempiin paloihin, joille voidaan sitten etsiä tekijöitä pienempien tarjouspyyntöjen avulla. Jaetaan tätä selvitystyö miniduunin kokoisiksi paloiksi ja keksitään niille jokin rahoitusmalli, joka saadaan puettua jonkinlaiseksi fiksuksi hakemukseksi?

Ilkka Pirttimaa kirjoitta Facebookissa luokittelusta

Helge, tuntusi, että... “See More” aivan keskeisessä osassa on töiden luokittelu (laitoin Qaikuun linkin yhteen ontologiaan, josta löytyy jo jonkinlainen joukko). Työntekijät voisivat kertoa, mitä osaavat ja kenellä (esim. olen muusikko, puuseppä ja muuttomies kavereille mutta en julkisesti kaikille). Putkimies taas osaa lvi-asennuksia kaikille (ja ei taas kavereille :).

Tähän sopisi mainiosti mobiilisovellus: Kartalla risteytetään tarjolla olevia töitä ja töiden osaajia, kunhan tosiaan tämä töiden luokitus on kunnossa.

Työn luokitteluun voisi käyttää myös älyä, eli vapaasti kirjoitetusta työtehtävästä kaivettaisiin työnkuvausontologiat irti ja kysytään lopuksi, menikö luokitus oikein. Siihen voisi snowball stemmerit olla nopein lähtö: http://snowball.tartarus.org/

Tarkemmat yksityiskohdat löytyvät Qaikusta ja Faebookista.

1 kommentti:

Ilkka Pirttimaa kirjoitti...

Helge, hienoa tiedonpalasten kasailua, nyt kun näitä asioita tulee lennosta pohdittua monessa eri välineessä.