perjantai 26. syyskuuta 2008

Talouselämä: Huhuu, onko täällä sinivalkoista pääomaa?

Mielenkiintoinen aihe, joka ei koske pelkästään suurempia yrityksiä. Tietenkin niiden "valtaamisessa" tarvitaan isompia rahasummia, mutta monet innovaatioyritykset valuvat meiltä riski- ja sijoituspääoman puutteessa ulkomaaliasten omistukseen.

Talouselämä: Huhuu, onko täällä sinivalkoista pääomaa?: "Ei ole yllätys, että joukko johtavia poliitikkoja puhuu tänään haaveilevaan sävyyn Helsingin Sanomissa siitä, että valtio voisi lisätä omistustaan joissakin pörssiyhtiöissä."

Ajatus on kuplinut julkisuudessa jo aiemminkin tänä vuonna. Kuukausi sitten Talouselämän haastattelussa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri, puolustusministeri Jyri Häkämies sanoi, että valtion on viisasta varautua tilanteeseen, jossa sen pitäisi ostaa jokin yhtiö tai sen osakkeita pörssistä. Esimerkkinä hän mainitsi ajatuksen Elisan ostamisesta - olisi hyvä, että edes jokin tietoliikenneyhtiö olisi muualla kuin ulkomaisissa käsissä.

Valtio on huolestunut huoltovarmuuden kannalta tärkeiden yhtiöiden joutumisesta ulkomaiseen omistukseen.

Aiemmin keväällä puolestaan Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria pohti, voisiko valtio ryhtyä ottamaan uudenlaisen, tarvittaessa aktiivisen ankkuriomistajan roolin joissakin pörssiyhtiöissä

"Jos Suomessa olisi sijoittajia, joilla olisi sijoitettavissa olevaa varallisuutta, sitä voisi hyvinkin käyttää Tieto-Enatorin tapauksessa. Voisi ainakin varmistaa, ettei määräysvalta mene liian halvalla', Vuoria sanoi Talouselämässä Tieto-Enatorin valtaushuhujen liikkuessa kuumimmillaan.

Helge: Missä vaiheessa Tieto-Enatorin tilanne on? Paljonko on päiviä jäljellä? Mitä tapahtuu M-Realille?
Lähetä kommentti