sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Tietotekniikalla lisää tuottavutta

Tietotekniikalla on jatkossa entistä suurempi rooli tuottavuuden kasvussa. Yritysten on kuitenkin haettava täysin uusia toimintamalleja, joilla tekniikasta saadaan kaikki hyöty irti.

Hankalinta muutosprosesseissa on voittaa ennakkoluulot ja saada ihmiset mukaan hankkeisiin. Työntekijöiden asennoitumisella on tässä kuviossa paljon merkitystä.

Ongelmana on, että moni yritys investoi laitteisiin ja ohjelmistoihin ja jättää sen siihen. Tuntuvasti isommat investoinnit pitää tehdä henkilöstön valmennukseen ja organisaatioon, jolla uusi teknologia saadaan käyttöön yritystä hyödyntävällä tavalla.

Kesti vuosikymmeniä ennen kuin sähkö kaikki mahdollisuudet oivallettiin. Sen jälkeen se mullisti teollisuuden toiminnan ja yhteiskunnan rakenteet.

Mitä uutta voisimme Suomessa tehdä?
  1. sähköinen laskutus
  2. lääkemääräykset
  3. potilastietojärjestelmät
Etenemme kuitenkin turhan hitaasti. Tähän mennessä IKT-teknologian arvioidaan luoneen tuottavuuden kasvusta noin puolet eli noin yhden prosenttiyksikön verran. Suurin osa on kuitenkin kertynyt tuotteiden valmistuksesta, käytännössä Nokian ja alihankintaketjun vaikutuksesta.
Lähetä kommentti