tiistai 18. maaliskuuta 2008

It-veteraani uskoo Applen nakertavan Nokiaa - Tekniikka&Talous

It-veteraani uskoo Applen nakertavan Nokiaa - Tekniikka&Talous: "Yahoon hallituksessa istuvan Ed Kozelin mielestä Applen Iphone on todellinen uhka Nokialle, kertoo Talentumin Ny Teknik -lehti. Alalla pitkään vaikuttanut Kozel uskoo Applen oivaltaneen suomalaisjättiä paremmin kuluttajien toiveet.

Helge: Tuossa puheenvuorossa on järkeä. Nokialla on voimaa, Apple pelaa tulevaisuuden korteilla.

”Applen mielestä kännykällä on tarkoitus viihdyttää, puhua ja viestittää. Nokia on kyllä toitottanut samaa viestiä vuosien ajan, muttei ole tosissaan toteuttanut sitä malliensa suunnittelussa”, hän laukoo Ny Teknikin haastattelussa. 'Applen puhelimen käyttöalusta on paljon Nokian mallia kiinnostavampi.”

Helge: Applen näkökulma on oikea, vaikka en henkilökohtaisesti koe viihdettä erityisen tärkeänä.

Nokian siivu matkapuhelinmarkkinoista on 40 prosenttia, Applen 0,6 prosenttia. Kozel kuitenkin muistuttaa tilanteiden muuttuvan jatkuvasti. Tulevaisuuden markkinaosuuksia on mahdoton ennustaa. Hän näkee Iphonen läpimurron tiellä ainoastaan yhden esteen.

Helge: Applen noste ei ole vielä loppunut. Firmalla on monia muitakin etuja ohi Nokian.

”Applen pitäisi avata käyttöliittymäänsä. Avoimet järjestelmät ja käyttäjien luomat sovellukset ovat koko it-alan tulevaisuus”, Kozel selittää.

Helge: Apple on suljettu, myönnetään.

Yhtiö on jo ehtinyt ottaa ensimmäisen askeleen avoimuuden tiellä. Apple julkisti toissa viikolla Iphone SDK -sovelluskehityspaketin, jossa on työkalut erilaisten sovellusten, kuten hyötyohjelmien, pelien ja mobiilipalvelujen luomiseen Iphonelle."

Helge: Apple on kokenut monia kriisejä, mutta Nokiallakin on hyvä muutoksen "track record". Kukaan ei tiedä, mihin suuntaan kilpailu kehittyy. Nokia on jäänyt usein kilpailijoiden peesiin, mutta sieltä noussut ja kipittänyt omille teilleen. Markkinarakoyrityksen ja markkinajohtajan vertaileminen ei ole helppoa.
Lähetä kommentti