perjantai 21. maaliskuuta 2008

Finanssikriisi tarttuu it-yrityksiin

Näkymät heikkenevät, rahoitus vaikeutuu, pörssikurssit laskevat. USA.n suurten teknologiayritysten näkymät heikentyvät selvästi taantuman edetessä. Sijoittajat ovat varautuneet notkahdukseen. USA:ssa pienten it- ja nettiyhtiöiden rahoitus alkaa tyrehtyä. Kyseessä ovat subprime-kriisin seuraukset, sillä rahoittajat karttavat vähänkin riskipitoiselta haiskahtavia kohteita.

Teknologiayhtiöiden osakkeiden alamäki (menneet kolme kuutta 13.2.2008)
  1. WMWare ......................................................................... - 50 %
  2. Apple ................................................................................ - 35 %
  3. Google .............................................................................. - 30 %
  4. Cisco ................................................................................. - 30 %
  5. Adobe ............................................................................... - 30 %
  6. Intel .................................................................................. - 25 %
Tunnelmat ovat pelottavan samanlaiset kuin ennen viime taantumaa. Optimismiin ei ole syytä, koska IT-alan uutisvirrassa ei ole erityistä uutta. Netin mainosmarkkinatkaan eivät ole immuuneja talouden hidastumiselle. Edes Google ei selviä ilman notkahdusta.

Pääomasijoittajat eivät enää tarjoa pienille yrityksille ilmaista rahaa. Satojen miljoonien dollareidensijoitukset ovat eilispäivää, sillä sijoittajat varautuvat tappioihin ja taantuman seurauksiin.

Suhdannevaihtelut eivät ole hävinneet mihinkään. IT-yhtiöt saattavat selvitä tästä alamäestä pienemmin vahingoin kuin vuosina 2000 ja 2001. Tuolloinhan teknoja peilaava Nasdaq-indeksi putosi huipulta yli 80 prosenttia.

USA:ssa suljetaan yrityshautomoja, koska rahoitusta uusiin kohteisiin ei heru. Tällaisia uutisia saadaan kohta lisää. Vuoden 2001 kriisin aikana New Yorkin Silicon Alley lähes lakkasi olemasta: it-sektorilta katosi 150 000 työpaikkaa. Taantuman takia it-investointien arvo voi laskea reippaasti.

Suomessa Nokian arvosta on muutamassa kuukaudessa sulanut 20 prosenttia. Nokian etuna on suhdannetaantuman tässä vaiheessa se, että päämarkkinat Kiina ja Intia vielä vetävät. Nokian heikosta asemasta USA:n markkinoilla on nyt apua. Monet yllä luetelluista amerikkalaisyhtiöistä ovat paljon riippuvaisempia kotimaansa markkinakehityksestä.
Lähetä kommentti