lauantai 8. maaliskuuta 2008

Bisnesenkeleille verovapaata takataskuun

"Suomessa on viime vuosina pohdittu keinoja innovaatiopohjaisen kasvuyrittäjyyden edistämiseen ja sen edellyttämien riskipääomamarkkinoiden toimivuuden kehittämiseen. Yhdeksi sellaiseksi on noussut bisnesenkeleiden pääomasijoituksia aktivoivat verokannustimet", kirjoittaa Tiina Siltala 19.2.2007 Taloussanomissa.

KL jatkaa 3.3.2007: "Vähintään kolmen vuoden sijoituksen tuotolle jopa täysi verovapaus."
  • Ajatus on Matti Vanhasen nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa
  • Uusi laki valmiiksi vuoden 2008 loppuun mennessä
  • Esitys siirtyy TEM:stä VM:n vero-osaston valmisteluun
  • Bisnesenkeleitä rohkaistaan heidän arvokkaassa toiminnassaan
  • Vain osa panostuksista johtaa menestykseen, enkelit joutuvat myös nielemään tappioita
  • Rahaakin tärkeämmäksi on katsottava enkeleiden kokemus ja osaaminen
  • Kasvuyritys saa käyttöönsä enkelin pitkäaikaisen kokemuksen yritysten johtamisesta
TEM ja VM valmistelevat uutta verohelpotusta pääomasijoitustoimintaan. Helpotus suunnattaisiin ns. bisnesenkeleille. Jos yksityiset bisnesenkelit tekevät kasvuyrityksiin pääomasijoituksen ja antavat kokemuksensa ja asiantuntemuksensa yrityksen käyttöön, osakkuudet voisi myydä määräajan jälkeen jopa ilman myyntivoiton veroa.

Uudistus ei koskisi varsinaisia institutionaalisia pääomasijoittajia, joiden pääomapanostuksen ohella antama asiantuntija-apu kanavoituu pääomasijoittajan taholta palkkaa tai palkkioita nauttivien henkilöiden muodossa.

Finnverassa vireillä olevan veronhuojennuksen uskotaan tuovan pitkään kaivattua apua aloittavien riskiyritysten rahoitukseen.

Kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka edistävä yksityistä sijoittamista aloittaviin yrityksiin ovat tervetulleita. Suomessa on hyvin vähän henkilöitä, jotka tarjoavat aloittaville yrityksille rahaa ja osaamista.

Suomessa toimivat bisnesenkelit ovat innoissaan mahdollisesti tulossa olevista verohelpotuksista. - Kannustimet ovat tarpeen.
Lähetä kommentti