sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Millaisten sisältöjen jakelusta puhumme?

Verkko on oiva mahdollisuus uudenlaiselle bisnestodellisuudelle. Internet on ollut haaste, mutta vähitellen sitä kautta päästään ulos vanhoista luutuneista asetelmista. Laita radio tänään auki ja silmät kiinni kuunnellaksesi, onko samanlaista innovaatioiden lanseeraamisen ja erilaisuuden ymmärtämisen murroskautta eletty aikaisemmin?

Palataan vuosisatoja taakse, kun ihmiset pääsivät tekemään, painamaan ja massatuottamaan kirjoja. Nyt pystymme tuottamaan keittiössä koko illan elokuvia (Startrek) ja välittämään riippumatonta musiikkia ja independent videotuotoksia maailmanlaajuisesti.

Tekijänoikeuskysymykset mielletään osittain uuden renessanssikehityksen jarruttajaksi. Aikaisemmin tarvittiin suuria tuotantoprosesseja ja studioita levyjen synnyttämiseen ja kirjapainoja kirjojen tuotantoon. Tekeminen oli mahdollista vain suurten ja keskitettyjen organisaatioiden kautta. Nyt naapurin Reiska pystyy tekemään omia juttuja läppärillä alle tonnin hintaisella ja halpisvideokameralla. Jakelulle ei ole rajoja.

- hengentuotteet jaettavissa ja kuunneltavissa
- lavan takaa avautuu iso mahdollisuuksien ikkuna uusille markkinoille
- olemme erikoistuneet avaamaan portteja pienille toimijoille ja amatööreille
- levitämme myös ei-kaupalliseen käyttöön
- tekijä, joka haluaa jakaa vapaasti, voi käyttää creative commmons lisenssiä
- käytännössä muodostuneita sääntöjä
- välittää niitä erilaisille kauppapaikoille myytäväksi
- kokoava aggregaattori
- iTunes, OVI ja muita kauppapaikkoja, joissa on miljoonia raitoja
- yksittäinen sopiminen on mahdotonta
- miten tuodaan verkkojakeluun?
- lukuelämyksiä
- innovaatioiden kaupallistaminen on loputon suo

Uudessa tilanteessa kyvykkyytemme sietää erilaisuutta nousee entistä tärkeämpään arvoon. Sirkusteltan sisäänheittäjä huutelee: "Hyvät naiset ja herrat, tulkaa katsomaan! Ottakaa lapset mukaan! Tämä on valistusta. Tarjoamme teille uutta vetonaulaa. Tulkaa pällistelemään pesunkestävää neekeriä. Tuomme nähtäväksenne groteskeja ihmisiä. Luontoillan uudet erikoisuudet ovat täällä tänään."

Nämä erilaisuuden sietämine asiat ovat tänään hyvin esillä. Kääpiöseurueen uusista seikkailuista kerrotaan nyt tässä muodossa: Tulkaa tutustumaan pieniin omituisiin yrityksiin, jotka hakevat paikkaansa markkinoilla. Nämä markkinatalouden kääpiöt, mikroyritykset, ovat täällä tänään. Markkinatalouden kannattajat, tulkaa katsomaan kääpiöyritysten tappeluja. Tarjolla on verta, hikeä ja kyyneleitä. Lyökää vetoa voittajista.

Markkinatalouden idylli syntyy, kun messuille tuodaan uusia, heikkouttaan ontuvia toimialoja. Katsojat eivät tunnista, että nämä uudet ovat innovaattoreita, uuden kehittäjiä, paremman maailman luojia. Riskirahoittajat ovat konkreettisesti hylänneet heidät. Kaikki haluavat tulla löydetyksi, mutta näille omituisuuksille ei ole annettu mitään toivoa.

Ei totisesti ole helppoa myydä sellaista jumalallista palvelua, joka luo hirviöitä, sekasikiöitä ja osaajia, jotka eivät pysty saamaan rahoitusta. Yrityshautomot lähettävät heidät ilmeisesti tähän maailmaan vain, jotta me muut lampaat, menestyjät ja supersankarit saisimme nauraa heille.

Eurooppalainen sivistys on vielä pintaa. Meillä on alueita, joissa poikkeukselliset osaajat joutuvat syrjään. Heihin suhtaudutaan kuin spitaalisiin. Yritän kuvata tällaisia päähenkilöitä ja heidän sisimpiä tuntojaan. Haluaisin kehittää kykyämme kestää erilaisuutta, mutta on vaikeaa löytää oikeita ilmaisumuotoja.

Nämä yritystoiminnan epäonnistumisen näköistyypit leimataan kliseisesti ja kliinisesti "loosereiksi". Mietin, miten vaikeaa on tarkkailla omaa pelkuruuttaan ja siviilirohkeutta, kun yrittää tavoittaa todella poikkeavien ihmisten maailmaa.

Kuka on normaali, kuka pitää sulkea ulkopuolelle, jotta "eurooppalainen unelma innovatiivisesta yrittämisestä elää?"

Jossain vaiheessa nämä kokemukset on pakko kirjoitta romaaniksi, ei dokumentiksi. Ehkä seuraavan näkemäni innovaattori-konkurssin jälkeen kirja syntyy, kun joudun jälleen todistamaan, miten vaikeaa meille on erilaisuuden hyväksyminen.

Hitlerin eutanasiaohjelmassa surmattiin yli 200 000 liikuntavammaista ihmistä. Monet lyhytkasvuiset selvisivät, koska heidät otettiin Mengelen tutkimusohjelmaan. Yrittämisellä, laatuajattelulla ja kolmannen valtakunnan Saksalla on paljon yhteistä.

Ei kommentteja: