tiistai 26. helmikuuta 2008

Apple, Motorola, Siemens ja Nokia

digitalvillages 26.2.2008 klo 08:38 |

Muistattehan vuoden takaisen medialellikin, Applen, joka valmistaa komputtereita, hipaisusta vikiseviä kännyköitä, musiikin kuunteluun soittorasioita sekä joitain muita multimediavempaimia. iPhone lanseeraus synnytti mielikuvan firmasta, jonka johto on samalla hierarkiatasolla ukkojumalan kanssa. Messiaanista hypetystä iPhonen ihmeellisyydestä riitti viime vuoden syksyyn asti.

Pörssikurssi nousi humisten, firma teki tulosta tonneittain. Ensin iPod toi omenataloon taaloja miljoonittain, iPhone oli välttämätön lupaus uudesta ehtymättömästä tulonlähteestä. Nokiakin joutui noteeraamaan tulokkaan, joka uhkasi nakertaa prosentin siitä siivusta, joka antoi nokialaisille leveää leipää ja sikanautaa pöytään päivittäin. Steve Jobs lupaili uuden post-PC aikakauden alkua. Tätä postausta tehdään vielä vanhakantaisella perusläppärillä.

Applen kuluttajaystävälliset ja kosketusta kaipaavat tuotteet eivät kuitenkaan nekään ole ikuisia. iPod markkinoiden saturoituminen uhkaa jättää tuottoisan lypsylehmän ämpärin puolityhjäksi. iPhone'n kymmenen miljoonan rajan saavuttaminen on vielä työn ja tuskan takana. Mikä harmillisinta, sadat tuhannet iPhone't operoivat "lukitsemattomina" verkoissa, jotka eivät tuo Applelle sopimuken mukaista siivua käyttökustannuksista.

Muutama vuosi takaperin Motorlan Razor puhelimet saivat firman johdon lupaamaan, että Nokia ohitetaan tuhannessa päivässä. Nyt Motorolan koko kännykkäbisnes on myynnissä ja rapakuntoisen firman ovella on vähemmän ostajia kuin Kemijärven sellutehtaalla.

Nokia sitä vastoin jyrää kuin panssarivaunu, vaikka tuotteita moititaan heikosta ulkonäöstä, liikapaksuudesta, insinöörimäisyydestä ja inhimillisen kosketuksen puutteesta. Johdosta ei löydy Steven Jobsin kaltaista rocki-stara-personaa. Nokian äijät muistuttavat tyyliltään metsäkoneen kuljettajia tai kuuluisan massaliikkeen edustajia, mutta monimuotoinen ja maailmanlaajuinen bisnes pysyy heidän näpeissään tiukassa ohjauksessa.

Bochumin tehtaan lopettaminen toteutui "Managament by Silent Days and Nights". Suomalainen johtaja ei paljon tekemisistään virka. Töitä tehdään vähäeleisesti, julkisuudelta piilossa. Aika ajoin tulee PR-kupruja. Väitetään, että Bochumin takia "suomalainen kirja" ei päässe Frankfurtin kirjamessuille vuoden 2011 teemavuoden kärkinimeksi. Kulttuuriväki on käärmeissään.

Mutta viimeistään tänään Nokian Bochum jää saksalaisen Siemensin jättisaneerauksen nostattaman elektronipölyn varjoon. "Siemens on sähköä" uhkaa vähentää 7 000 ihmistä omista riveistään ja valtaosa vähennyksistä kohdentuu jättifirman kotimaahan.

Lähetä kommentti