torstai 12. heinäkuuta 2007

Tiedon Valtatie Virtualisoituu

"Riksvägen - National Route – Valtatie" nimi muuttuu. Alistan tämän blogin virtuaalisten organisaatioiden ja verkostojen tarkastelemiseen. Valtatie viittasi tiedon valtatiehen. Laajakaistat ovat yleistyneet. Infra-asiat ovat kunnossa. Nyt on tärkeämpää pohtia, mihin näitä valtateitä käytetään.

Olen aika ajoin kantanut huolta puutuotealan uudistumisesta. Tutustuin eilen moderniin mekaanisen puunjalostuksen tuotekehitys- ja oppimisympäristöön ja jälleen heräsi toivon kipinä alan paremmasta huomisesta.

Mekaaninen puunjalostus on Suomessa pitkään ollut tulevaisuuden ala. Ideoita, konsepteja, uljaita lupauksia, visioita ja unelmia puurakentamisen yleistymisestä ja kehityksestä on aika ajoin päivitetty. Tuntuu kuin samat asiat nousisivat pintaa kymmenen vuoden välein. Kesä tuli, kesä meni, hanke hankeen jälkeen on ajanut kiville. Todelliset uudistukset ovat antaneet odottaa itseään.

En ole vielä menettänyt toivoani. Uutta tapahtuu sittenkin kulisseissa ja verkostoissa. Hanketyö vie puutuotealan kulttuurista kehitystä eteenpäin. Uudistuvat suunnittelu- ja tuotantoteknologiat ja projekteihin osallistuvien yksiköiden yhteistyön virtualisoituminen mahdollistavat räätälöinnin ja samalla tuotantoyksiköiden välisen tehokkaan työnjaon.

Modernin tietotekniikan (3D CAD, CRM, ERP) hyödyntäminen verkottuneen tuotannon koordinoinnissa ja kehityksessä johtaa vihdoinkin kaivattuihin muutoksiin. Elektroniikan ja ohjelmistojen tuotannossa nämä ovat olleet arkea kauan, mutta puupuolella faksit yhä paukkuvat. Suunnittelupuolella on paljon pois-opittavaa. Rumaa osataan tehdä kalliilla, mutta kaunista Vuokkoa, Marimekkoa tai bränidä puupäiden joukosta on vaikea löytää. Miksi?

Tutkimme 90-luvulla Keski-Euroopassa sisäsaunojen ja eräiden muiden sisustuselementtien verkottuneen tuotantomallin soveltamista. Olimme aikamme edellä. Räätälöivään tuotantoon taipuvia kumppaneita oli niukasti tarjolla. Tietotekniikan ytimenä oli silloin faksi. Verkottunut yhteistyö oli mahdollista teoriassa, mutta taipui huonosti käytäntöön. Lopputuloksena oli, että laitoimme ns. “Sur la Measure” (räätälöity mittatilaustyö) palvleutuotantomallin 15 vuodeksi pakastimeen. Eilen ajattelin, että nyt voimme vihdoinkin nostaa mittatilauskonseptit uudelleen pöydälle.

Perinteisen, tuotekeskeisen pakettitalomyynnin (paksuista esitteestä valitaan oma malli) rinnalle on tulossa räätälöityä, kustannustehokasta palvelutuotantoa, joka nojaa moderniin ja joustavaan konekantaan. Kirjoitan näistä uusista tuulista myöhemmin.



Ei kommentteja: