torstai 12. heinäkuuta 2007

Mekaaninen puu uudistuu

Mekaaninen puunjalostusteolliuus tarvitsee uuden määritelmän. Tuotanto- ja materiaalikeskeisyydestä puhuminen hämärtää kehitystä. On päästävä käsiksi lopputuotteisiin. Alan ihmiset voivat lämpimikseen puhua mekaanisesta puunjalostuksesta, mutta asiakkaille, kuluttajille, ostajille, suurelle yleisölle tämä ei kerro mitään.

  1. Kehitteillä on puisia julkisivu- ja sisustustuotteita sekä puutalon runkorakenteisiin liittyviä ratkaisuja.

  2. Tuotekehityksessä hyödynnetään uusimpia 3D-suunnitteluohjlemia ja monipuolisia puuntyöstökoneita.
Hyvä niin, mutta millaisia ongelmia ratkotaan? Mietin myymistä. Uusi mittatilaustyönä tehtävä toimintamalli - "Sur la Measure" lähestymistapa edellyttää ideoiden myymistä ja ratkaisujen toimittamista.

Uudet tuule puhaltavat jo asuntomessualueilla. Tuotannon näkökulmasta asia ilmaistaan näin: "Luodaan pienten puukerrostalojen ja –pientalojen julkisivuihin soveltuva elementtiratkaisu ja siihen liittyvä tuotanto- ja palveluverkosto."

Uusille ratkaisuille on tarvetta. Rakentamisen kallistuminen vie monen talohaaveet.

Nopeus on valttikortti

Hämeenlinnan asuntomessujen talot on onnistuttu rakentamaan 5-6 prosenttia edullisemmin kuin edellisvuonna Espoon Kauklahden asuntomessuilla.

Tilaelementtitalo on pytinki, joka toimitetaan asiakkaalle käytännöllisesti katsoen muuttovalmiissa kunnossa. Siihen on asennettu tehtaalla kaikki mahdolliset varusteet lattialaattoja, keittiökalusteita ja vessankoukkuja myöten. "Vain taulut puuttuvat seiniltä", kuten Finndomon markkinointipäällikkö Jouni Mäki asiaa kuvailee.

Finndomon Valmis Viljami on 143 neliön suuruinen omakotitalo, josta löytyy keittiön lisäksi viisi huonetta ja sauna.

Talo rakennettiin tehtaalla neljässä lohkossa. Kullakin lohkolla oli syvyyttä 4,3 metriä ja pituutta kymmenen metrin kahta puolen. Valmiit lohkot kuljetettiin rekka-autoilla Hämeenlinnaan, ja perillä ne nostettiin ensin perustuksille ja kytkettiin sen jälkeen yhteen. Sitten rakennettiin vielä katto.

Finndomon rakennusmestarit Pentti Koskiniemi ja Timo Arrasvuori sanovat, että tilaelementtitalon parhaita valtteja on rakentamisen nopeus. Kun asentaminen aloitetaan aamulla, talo on säältä suojassa illalla. Sen jälkeen asiakkaalle taataan, että hän pääsee muuttamaan omaan kotiinsa neljän viikon sisällä.

- Täällä me teimme perustukset valmiiksi jo viime kesänä. Paketti tuli tontille huhtikuun alussa. Kaikki oli valmista vappuna. Sen jälkeen meidän ei ole tarvinnut tehdä muuta kuin vähän pihatöitä, Koskiniemi sanoo.

Neliöhinta liikkuu Valmis Viljamin kaltaisessa tilaelementtitalossa varustelusta riippuen 1 500 euron vaiheilla. Lopulliset kustannukset ovat perinteisen suurelementtitalon luokkaa eli jossakin parin tonnin korvilla neliöltä.

Ei kommentteja: