tiistai 19. kesäkuuta 2007

Tekniikka&Talous: Laajakaista tulee myös kaukoliikenteen busseihin

Tekniikka&Talous: Laajakaista tulee myös kaukoliikenteen busseihin: "Matkahuolto aikoo testata langatonta laajakaistaverkkoa tulevaisuuden maksujärjestelmän pohjana. Lopulliset päätökset kehitysprojektin käynnistämisestä syntyvät esiselvityksen pohjalta.

Matkahuolto on jättänyt tämän vuoden tammikuussa patenttihakemuksen uudesta laajakaistaa hyödyntävästä maksulaitteistosta ja maksukeskuksesta. Järjestelmä hyödyntää Digitan koko Suomeen rakenteilla olevaa langatonta laajakaistaverkkoa ja sen tuomia palveluita kaukoliikenteen busseissa."

Tämä on mielenkiintoinen uutinen.

Matkahuollon toimitusjohtaja Pekka Hongisto lupaa, että uusi järjestelmä helpottaa maksamista. Lipputuotteita ja lisämatkustusoikeutta olisi mahdollista ostaa ja muuttaa pankkitapahtumana paikasta riippumattomasti kaikilla sähköisillä keinoilla, kuten internetin ja matkapuhelimen välityksellä.

Matkan aikana merkittävin uudistus on avoin langaton internetyhteys. Lisäksi bussiin tulee reaaliaikaista informaatiota matkustajille.

Asiakkaiden käyttöön tarkoitettu laajakaistayhteys on jo koekäytössä. Wlan-yhteys löytyy muutamista Lauttakylän Auton, Länsilinjojen, Pohjolan Liikenteen, Vainion Liikenteen ja Väinö Paunun pikavuorobusseista.

Uudessa maksujärjestelmässä matkakortilla ei enää ole lipputietoja, vaan ne ovat taustajärjestelmässä. Matkustajan ja hänen matkustusoikeutensa tunnistaminen tapahtuu langattomasti nopean verkkoyhteyden avulla keskitetystä matkustusoikeusrekisteristä.

Tunnistukseen bussissa on kehitteillä useita erilaisia tapoja. Tunnistusvälineitä voivat olla esimerkiksi sähköinen henkilökortti (HST), Kela-kortti, pankki- ja luottokortti sekä rfid-tunniste.

Matkahuollon tuleviin järjestelmiin voi tutustua kaksipäiväisessä Linja-autoliiton BUS 2007 -näyttelyssä Savonlinnassa. Tapahtuma käynnistyi tänään.


Lähetä kommentti