torstai 22. joulukuuta 2005

Joulukuusi ja Sotkamon Utopia


Sotkamossa 18.12.1988. Ajankuvaan kuului suunnitelma sijoittaa 150 miljoonaa Vuokatinvaaran alle rakennettavaan tunneliin. Tavoiteltiin suuren matkailupyydyjsen syntyä. Tunnelia ei tullut vaaran alle, mutta hiihtoputki syntyi kuitenkin. Utopian rakentaminen oli vahvasti esillä ja toisaalla rakennettiin jo vauhdilla Katinkultaa, joka näyttää menestystarinalta. Silloin se oli suurta harhaa ja tarvittiin monta muutosta ennen kuin siitä saatiin kannattava rahasampo. Omistaja ovat vaihtuneet monta kertaa. Nyt vetovuorossa on englantilainen kiinteistöyhtiö.

Palatkaamme utopiaan. Vuoren sisälle piti rakentaa työtilat joulupukille ja tontuille. Rovaniemi onnistui toteuttamaan Santa Parkin, jonka veturiksi nyt kaivataan Euroviisut voittanutta Lorida. Oh my Lord. Mutta meillä ajateltiin vuoren sisäistä maakuntadiskoa ja siellä olisi soinut ainainen Saturday Night Fever.

Ulospäin piti näkyä vain pieni aukko. Mystistä, mutta samalla kallion sisäinen onkalo olisi toiminut sotkamolaisten väestösuojana, Armeija olisi sijoittanut sinne kriisiajan tarpeistoa. Sisustuksessa oli tarkoitus jäljitellä avaruutta ja valtamerta. Sputnik on aina mielessäin.

Murskeesta piti tehdä rahaa: 35 markkaa /m3

Matkailun vetovoiman pitk kasvaa, vahvistuja ja nousta avaruudellisiin korkeuksiin. Kallion sisäisessä hallissa olisi myös pelattu pesäpalloa. Vuokatin seutua kaavailtiin maailmankuuluksi. Palvelujen keskittäminen kivisen katon alle oli ajatusten ytimessä. Tieteellisiäkin sovelluksia oli tarjolla. Hiukkaskiihdytin oli esillä.

Luova hulluus on vienyt Sotkamoa eteenpäin. Aikalaiskritiikki saattaa olla ankaraa, mutta nykytodellisuus osoittaa, että nämä utopistiset haaveeet eivät olleet hullumpia.
Lähetä kommentti