keskiviikko 16. marraskuuta 2005

Digital Villages Map

Suomen kokemukset todistavat, että innovaatioympäristöjen kehittämiseen kannattaa panostaa. Yhteistyöhön ja huippuosaamisen perustuvat ainutlaatuiset toimintamallit ja kehitysalustat tarjoavat alueille pysyvän kilpailuedun.

Kajaaniin keskittyi 70-luvulta alkane merkittävä prosessiautomaation keskittymä, joka on säilyttänyt elinvoimaisuutensa näihin päiviin asti. Kajaani Oy Elektroniikasta on irronnut lastuja, jotka ovat lennelleet eri puolille Suomea ja maailmaa. Tuloksena on tuhansia uusia työpaikkoja. Listaan tässä muutamia, joissa kajaanilaisuus on vaikuttanut ja antanut suuntaa tulevalle. Lisään listaan yritysnimiä sitä mukaan kun ne nousevat muistiini.
 1. Metso Automation
 2. Sensodec Oy - Valmet paperikoneet
 3. Measurepolis
 4. Kajaani Process Measurements
 5. Dignum Oy
 6. CCC
 7. Buscom
 8. Sisu Enterprises
 9. Botnia Hightech
 10. CIS
 11. KK-Net

HYPERPAIKALLISUUS

Maailmanlaajuinen talous painottaa, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, paikallistalouksia ja niiden kykyä tuottaa innovaatioita. Kuten Michael Porter on todennut: ”Suotuisat makrotaloudelliset, poliittiset ja yhteiskunnalliset olosuhteet ovat tarpeellisia, mutta eivät riittäviä. Kilpailutekijät ovat enenevästi paikallisten tekijöiden varassa – osaamisen, kumppanuussuhteiden sekä tahdon, joita kaukana sijaitsevat kilpakumppanit eivät voi kopioida”.


Huippuosaamisen luominen ja ylläpitäminen vaatii innovaatioympäristöiltä kriittistä massaa. Resurssien kohdentaminen kansainvälisesti korkeatasoisille aloille ja tiettyihin osaamiskeskittymiin on vauhdittanut alueiden kehitystä ja vahvistanut eri alojen kansainvälistä kilpailukykyä. Osaamiskeskusohjelman melko pienen siemenrahoituksen avulla on pystytty mobilisoimaan merkittäviä resursseja yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja muilta kumppaneilta.
Lähetä kommentti