maanantai 10. lokakuuta 2005

Luomukahvilassa pohjolassa

Liittymällä yhteen Sotkamo ja Kuhmo saisivat paitsi toisensa myös ison tukun rahaa. Kuntakaksikko saisi avustusta maksimipotin, joka on runsaat 6,7 miljoonaa euroa. Keskustelimme tänään pitkään ja haltioituneesti et-logistiikkakeskuksesta, jolle etsimme sopivaa sijaintipaikkaa. Olen matkalla Pohjois-Suomessa ja kelaan ajankohtaisia naapuruusasioita.


Talous-Sanomat tietävät, että tänä vuonna Venäjältä kertyy sinivalkoisille maidonjalostajille sadan miljoonan euron liikevaihto. ET-logistiikkakeskuksen liikevaihtoportaat ovat näillä näkymin 10 - 30 - 50 - 80 - 100 miljoonaa euroa. Toimitusketjun jakelupäähän olemme ajatelleet pikatoimitusyhtiöitä, joilla on valmis verkosto ja valmiit toimintamallit.

Suomalaiset vientiurakoitsijat odottavat paljon Venäjän kasvavilta markkinoilta. Ala uskoo, että liikenneverkosto on seuraava suurinvestointien kohde naapurimaa Venäjällä. Eräät alan miehet olettavat, että mahdollisuutemme päästä mukaan venäläisiin infrastruktuurihankkeisiin paranevat, mikäli Venäjällä aletaan tehdä niitä Public Privat Partnership (PPT) -hankkeina eli julkisen ja yksityissektorin yhteistyöprojekteina.

Pietariin tulvii investointeja. Viime vuonna kaupungin teollsuustuotanto kasvoi 14 % ja tämän vuoden ensimmäisen puoliskon kasvu oli yli 17 %. Elcoteq viitoittaa suomalaisten yritysten tietä Pietariin. Investoijien lista on pitkä: Toytoa väkertää 120 miljoonaa euroa maksavan autotehtaan, Siemens, Bosch, Ford, Nokia renkaat, Gillette, Pepsi Alcan, Interbrew...

Tässä tiivistelmä kahvilassa käynnin havainnoista.


Lähetä kommentti