perjantai 30. syyskuuta 2005

Viiskulman Primulassa

Istun viiskulman Primulassa ja odotan puolentoista tunnin kuluttua alkavaa tapaamista. Parkkimittari menee punaiselle 11.15. Vaihteeksi on reilusti aikaa paneutua aamulehtiin. Luettavien lehtien joukossa on Metro, Gloria, Hesari, Husis ja Taloussanomat. Aloitan Metrosta, koska olin ennen parkkipaikan löytämistä tulppana, alla olevan yhtiön näyttävästi designatulle autolle, kierrellessäni vanhaa asuinaluettani Eirassa. Laivanvarustajankadun läheisyydestä en löytänyt sopivaa Kahvilaa, joten ajauduin viiskulman Primulaan.

Gastronautti etsii franchise-yrittäjiä ja kertoo tuovansa ravintolat luoksesi. Metron ilmoituksessa potentiaaliselta yrittäjältä toivotaan oma-aloitteisuutta, myyntihenkisyyttä ja kykyä tehdä tulosta. Vastapainoksi Gastronautti tarjoaamahdollisuuden itsenäiseen yrittämiseen sekä mahdollisuuden päästä mukaan vahvasti kehittyvään liiketoimintaan. Lisätietoja löytyy varmaan Gastronautin kotisiuvilta. Gastronauttien mielestä, jokaisessa päivässä saisi olla ainakin vähän luksusta.

Venäjä aikoo maksaa etuajassa loputkin Neuvostoliiton aikaiset velkansa. Lainaa on vielä jäljellä 28 miljardia dollaria. Jo kesällä Venäjä lyhensi velkaa etuajassa. Suomen osuus jäljellä olevasta velasta on 250 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla voinee maksaa puolet Fortumine johdolle lankeavista optioista.

Tanskalaiset ovat luomuruoan syöjinä Pohjoismaiden mestareita. Luomumyynnin arvo oli viime vuonna 333 miljoonaa euroa, josta 80 prosenttia jäi tavallisiin marketteihin, halpakauppoihin ja tavarataloihin. Seuraavaksi suurin luomun myyjä on tilauspalvelu Aarstiderne, joka toimii aivan toisenlaisella konseptilla.

Yrityksen asiakkaat, noin 35 000 kotitaloutta pääasiassa Kööpenhaminan seudulta, valitsevat nettisivulta haluamansa 20 erilaisesta tuotepaketista ja saavat sen kuljetettua kotiovelleen. Laatikoittain myytävien vihannesten ja hedelmien ohella tarjolla on lihaa, kalaa, juustoja, leipää ja viinejä sekä kaksi sekoitusta muita peruselintarvikkeita.

Kotipaikallaan Barritskovissa Aarstidenillä on maatilamyymälä ja pieni kesäravintola. Toinen kauppa on pääkaupunkiseudulla Louisiana-taidemuseosta tunnetusssa Hummelbaekissa. Molemmissa voi kipaista pellolle hakemaan taatusti tuoreita kukkia ja perunoita. Aarstiderne tarjoaa myös pitopalvelua. Tulolähteinä kaupat ja tapahtumat eivät ole suuria, mutta näyteikkunoina sitäkin tärkeämpiä, sanoo toimitusjohtaja Annette Hartvig-Larsen.

Katso, miten biodynaamisesti Aarstiderna palvelusta keskustellaan heidän omassa foorumissa.

Aarstidernen perustivat 1999 vihannestilan isäntä Thomas Harttung ja kokki Sören Ejlersen. Heidän ja muutamien muiden viljelijöiden lisäksi omistajina on hollantilainen ekopankki Triodos. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna noin 19 miljoonaa euroa. Työntekijöitä sillä on 130. Tänä vuonna Aarstiderne on laajentanut toimintaansa Ruotsiin. Keväällä se aloitti Malmössä ja Lundissa, ja ensi viikosta alkaen sen laatikoita voi nähdä myös tukholmalaisten ovilla. - TS 30. syyskuuta 2005 / HK

Lähetä kommentti