tiistai 30. marraskuuta 2004

Etätyötä maakuntiin

Tapiola-ryhmä ilmoittaa siirtävänsä osan pääkonttoritoiminnoistaan Tampereelle. Yritys on suunnittelemassa uutta alueellista palvelukeskusta, jonne sijoitettaisiin myös osa pääkonttoritoiminnoista.

Mielenkiintoista. Maakunnista on poistettu aluekonttoreita pilvin pimein,
ollaanko nyt valmistelemassa jonkunlaista paluuta?

Vahinko-Tapiolan toimitusjohtaja Juha Seppäsen mukaan joidenkin
pääkonttoritoimintojen hoitaminen Espoon ulkopuolella on käyttökelpoinen ratkaisu muun muassa henkilöstön saatavuuden ja pysyvyyden kannalta.


Pitäisikö muidenkin yritysten harkita pääkonttoritoimintojen sijoittamista pääkaupunkiseudun ulkopuolelle? Toimistotilojen vuokrat ainakin ovat alhaisemmat kuin Helsinki-Espoo-Vantaa -sektorilla. Tosin tässä mielessä Tampere on kasvukeskuksista kalleimmasta päästä.

SIIRTYMINEN POIS PÄÄKAUPUNKISEUDULTA

Tapiola-yhtymä ilmoittaa, että sen palveluksessa olevilla on mahdollisuus siirtyä Espoosta tai muualta Suomesta Tampereelle. Kuinkakohan moni tätä mahdollisuutta käyttää? Ihmisiä kun sitoo työpaikan lisäksi moni muukin asia, esimerkiksi puolison työpaikka.

HAJASIJOITUS

Tästä hyvänä esimerkiinä on valtiovallan hajasijoitussuunnitelmat, jotka ovat saaneet monet takajaloilleen. Vuosikymmeniä valtion virastoissa Helsingissä työskennelleet eivät suostu harkitsemaankaan muuttoa muualle. Keski-iältään jo lähemmäs eläkeikään päässyt väki on asettunut aloilleen, asunto on maksettu eikä mikään työnnä muualle.

PANOSTAKAA NUORIIN MUUTTAJIIN

Nuoremalla väellä tilanne on toinen. Tunnen useampia perheitä, jotka mielellään muuttaisivat pois pääkaupunkiseudulta jos työtilanne sen sallisi. Eikä pelkästään asuntojen hintojen takia, vaikka sekin on painava syy. Työmatkojen lyhentyminen ja sukulaisten läheisyys painavat myös monen lapsiperheen vaakakupissa.

Eräs perhe sinnitteli muutaman vuoden Jyväskylä-Kuopio akselilla, kunnes työt pakottivat pääkaupunkiseudulle. Kaksi eri alan diplomi-insinööriä ei onnistunut löytämään töitä samasta keskisuomalaisesta kaupungista.

HAJASIJOITUSTA

Tälle perheelle onni löytyi lopulta juuri Tampereelta. Sieltä kumpikin löysi lopulta saman työnantajan "hajasijoitustyön".

Ehkäpä Tapiolakin on valinnut samasta syystä aluekeskukseksi Tampereen eikä esimerkiksi Turkua. Kasvukeskittymänä Tampere on ollut viime vuosina elinvoimaisin ja sieltä se puolisokin löytää helpommin töitä.

Lähetä kommentti