perjantai 29. lokakuuta 2004

Hundra år

KS har varit en mötesplats sedan hundra år mitt i, eller i östra utkanten av den östnyländska glesbygden. Ett nytt utbildningsprogram håller på att utformas. Vi laborerar med kultur, hantverk, träbåtsbyggnad, lokala evenemang, utställningar, kurser, seminarier och hantverksrundor.


Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talen slog industrialiseringen igenom. Helt nya miljöer växte fram med bullriga fabriker som behövde mer och mer arbetskraft till maskinerna.

I Nylands län finns många bruksmiljöer. De flesta av dem har vuxit upp kring järnbruken i Västra Nyland (Billnäs och Fiskars) och Strömfors bruk i utkanten av Östra Nyland. Vi har valt att beskriva och presentera hantverksutvecklingen i de kanske mest kända, Fiskars, Billnäs och Strömfors bruk. Målsättningen är att:


  1. Öka intresset för den egna lokala historien, med sajter som är pedagogiska, tydliga, enkla och inspirerande.

  2. Öka delaktigheten i framtagningen av lokalhistoriskt material. Kanhända är du en av dem som hjälper oss att ta fram material.

  3. Tanken med hantverksrundorna: Påbörja konferensen i bussen påväg till oss, se våra priserbjudande som presenteras på hemsidorna som beskriver respektive hantverksrundor. Titta på våra nya paket och låt erinspireras av den vackra miljön, fina produkter och en tilltalande natur.

  4. Regional Matkultur: nära producerad mat. Vi älskar mat och hyllar de lokala traditionerna. Under de år vi haft glädjen att få servera, i herrgård som i mindre stugor, har vi kommit till insikt om hur viktig måltiden är. Därför gör vi vårt bästa för att du och dina gäster skall få allt ni behöver, vad det gäller god och näringsrik mat samt dryck. Fler och fler har blivit beroende av specialkost. Får vi reda på detta innan, då är det klart när ni kommer till matsalen.

  5. Som medlemmar i Regional Matkultur Östra Nyland (Delikatesser från Östra Nyland = Herkkuja Itä-Uudeltamaalta) ,använder vi gärna lokalt producerade råvaror och kan givetvis laga de klassiska östnyländska maträtterna. Välkomna till bords! E-post till köksmästaren

  6. Vi har flera konferenslokaler och grupprum plus andra mysiga platser för grupparbeten.

Ständigt nya skaror arbetare och deras familjer sökte sig in mot större industristäder i hopp om en bättre framtid. Industrialismens frammarsch märktes även på landsbygden. Strömfors bruk växte kraftigt efter fortsättningskrigets slut och behövde ny arbetskraft. Det var framförallt plastindustrin och produktionen av el-installationsmaterial som karakteriserade Strömfors. Det traditionella bruket omvandlades till en modern industri som sysselsatte både män och kvinnor.


Men tiderna förändras, nu är det andra arbeten som gäller. Hantverkare, konstnärer och kulturmänniskor har tagit över. Det är nya erfarenheter och moderna yrken som gäller, men allt detta genomförs i en traditionell bruksmiljö.Standardutrustning för konferensdeltagare:Whiteboard. Overhead. Filmdukar. Blädderblock. Tv med video. A4-block och pennor till deltagarna. H-film och pennor. Hålslag. Häftapparat. Ljudanläggning i sal KS. Videokameror, lokala burkar och PC-projektor.Att leva i en bruksmiljö innebar både fördelar och nackdelar. De som bodde där fick ofta hjälp med bostad, mat och läkarvård, samtidigt var de anställda helt beroende av bruksledningen. Arbetet var länge hårt och smutsigt. Familjerna var stora och bodde trångt. Den tiden, den sorgen, nu bjuder vi på kurser, en vackrare vardag och evenmang.För att nå vårt underbara julbord krävs det att man kör en liten bit. Vi hjälper gärna till och ordnar en gemensam transport åt er. Sedan massor av år samarbetar vi med Buss och Taxi, som med ett smil på läpparna tar er till natursköna Strömfors. Givetvis till specialpriser, välkomna att pröva oss. Välkommen!Tycker ni att man ska dansa så gör inte det på julbordet, boka musiken genom oss och skaka loss ordentligt i vår bygdegård (UF Framåt) eller på hotellet i Lovisa (Degerby). Vi har kontakten med flera band med olika musikstilar.Grupparrangemang för minst 10 till max 50 personer. Innehåll: frukosta, matpaket, grillafton, tvårätters middagar, objektsguidningar, logi vandrarhem eller hotell, logi dubbelrum hotell, transfertransport till hotell osv.Då det gäller aktiviteter har vi sedan åttiotalet hållit på med detta. Vad vi lärt under tiden är att alla aktiviteter har ett syfte. Det kan vara från att endast ha en paus där det skall göras något kul eller till det mer allvarliga att stärka gruppen eller den enskilde individen.Oavsett vilken typ aktivitet som efterfrågas är det viktigt att målet nås. Strömfors kan med sitt unika läge invid Kymmene älv och i den östligaste utkanten av svenskfinland erbjuda det mesta du kanske längtar efter.NYLANDS BUSINESS DEVELOPMENT Sidorna är under uppbyggnad och fylls på efterhand. Vår arbetsbok, klotterbok, blog har plats för nya åsikter. Lämna gärna synpunkter och idéer.

Lähetä kommentti