perjantai 13. elokuuta 2004

Uudet jäsenmaat ja Venäjä

Laajentuminen on EU:n perusidea ja Euroopan unionin näkökulmasta Olli Rehnin salkku on mitä perinteisin ja keskeisin. Ainahan EU:ssa jokin laajentumisprosessi on menossa. Rehn on tietenkin oivallinen linkki Suomen hallitukselle sellaiseen maankolkkaan, joka ei muuten Suomen politiikassa ole kovin keskeisellä sijalla. Virolainen Siim Kallas sai komission hallinnon ja sisäisen tarkastuksen. Nämä asiathan kuuluivat Erkki Liikaselle hänen ensimmäisellä komissiopestillään.

Stockmann tiedotti ennen juhannusta 2004 hallituksen vahvistaneen yhtiön täsmennetyn strategian. Venäjä ja Baltia kutsuvat: tavoitteena on ottaa ulkomailta kolmannes myynnistä ja vähintään saman verran tuloksesta vuoteen 2008 mennessä. Suomen yksiköt tekevät vielä liki 90 prosenttia myynnistä ja lähes koko tuloksen.

Stockmann etenee Venäjällä huonekalujätti Ikean vanavedessä: kaksi tavarataloa avautuu tänä vuonna Ikean Moskovaan rakennuttamiin kauppakeskuksiin. Stockmannin suunnitelmissa on vielä kaksi tavarataloa lisää Moskovaan, mutta Ikean mukana suomalainen pääsisi syvemmällekin Venäjälle. Suomi on Stockmannille liian pieni. Uusia tavarataloja ei Vantaan Jumbon jälkeen kannata Suomeen rakentaa.

Vanhasta tavarataloyhtiöstä ei kohta ole kuin kuoret jäljellä. Stockmann on ennenkaikkea brändinhaltija, joka osaa nopean valmistuttamisen ja markkinoinnin. Kanta-asiakas joutuu ja pääsee yhä laajempaan syleilyyn, kun tavarataloyhtiö myy myös palveluita kauneudenhoidosta vakuutuksiin.
Lähetä kommentti