perjantai 13. elokuuta 2004

Bussgaraget - Bo på lantgård

Ett minst sagt originellt vandrarhem finns i Åkullsjön i Västerbotten. Det ser ut som ett bussgarage. Det har varit ett bussgarage. Men inte förrän man kommer in ser man att det är inrett med små stugor samt kök, badrum och tv.

Bussgaraget kallas Vandrarhemmet Hattstugan. Det tillhör Österlundtorpet som drivs av Berit Österlund som också hyr ut cyklar och håller med kattungar, tjurkalvar, fjäderfän och andra husdjur.

Man kan också bo i ett litet torp med bastu. Eller på loftet i butiken. Bagarstugan är bas för mathållningen. Två barnrika familjer från franska Marseille fryser i det molniga vädret men trivs med alla djuren och med den svenska maten, kors i taket.

De har köpt en paketresa på internet till Polcirkeln med övernattningar på tre svenska lantgårdar. Nästa dag väntas gäster från engelska Cambridge. Full rulle hela sommaren.

Det är Berits make Göran som byggt om bussgaraget. En lokal bussidkare fick slå igen när Swebus tog över trafiken. Ingen ville köpa garaget. Men det var en bra byggnad, förklarade Göran Österlund, pensionerad grävmaskinist med idéer.

Folk uppskattar mer och mer att bo på landsbygden. Det är som att komma hem, Man kan känna sig trygg att ställa ifrån sig bilen för det blir inte gärna inbrott på en lantgård.

Och även de som normalt bor på hotell och kanske är försäljare de kommer och säger att nu har jag upptäckt det här med att bo på lantgård. Alla hotell är stort sett lika men ingen lantgård är den andra lik, säger Berit Österlund.

Lähetä kommentti